Kanta-Hämeen hyvinvointialueen viranhaltijoilla ei ole valtuuksia lopettaa Ypäjältä neuvolapalveluja. Viranhaltijoilla ei ole valtuuksia tehdä palveluverkkoon muutoksia. Kanta-Hämeen hyvinvointialueen hallintosäännön 9 § mukaan yksiselitteisesti aluevaltuusto päättää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategiasta ja palveluverkon muutoksista. Viranhaltijat rikkovat hallintosääntöä, jos muuttavat palveluverkkoa ilman aluevaltuuston päätöstä.
Aluevaltuusto on kokouksessaan 9.4.2024 päättänyt § 30 Kanta-Hämeen hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmasta. Valtuusto päätti silloin, että palvelukeskuksen toimintaa varten vuokrattuja toimitiloja voidaan tarvittaessa lisätä tai vähentää kyseiseltä paikkakunnalta toimielimelle tai viranhaltijoille delegoidun taloudellisen toimivallan puitteissa. Tämäkin päätös koskee vain palvelukeskuksia eli Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen palvelukeskuksia. Ei siis muilla paikkakunnilla olevia palvelupisteitä. Lisäksi tämä päätös koskee vain toimitiloja, ei palveluja.
Vuoden 2025 jälkeen hyvinvointialue ottaa käyttöön oman asiakaslähtöisen lähipalvelukonseptin sille väestönosalle, jonka palveluiden saanti, hoidon jatkuvuus tai hoitoon hakeutuminen voi merkittävästi vaarantua palvelupisteen tai palvelukeskuksen etäisyyden, julkisen liikenteen puutteiden tai muun vastaavan seikan vuoksi eikä palvelua voida muuten tarjota asiakkaalle. Lähipalvelukonsepti otetaan siis käyttöön vasta vuoden 2026 alusta. Tämä päätös mahdollistaa esimerkiksi Ypäjän neuvolapalvelujen jatkamisen myös ensi vuonna, jos niin päätetään.
Alle kouluikäisten palvelut ovat juuri niitä palveluja, joita kannattaa tarjota lähipalveluina. Palvelu on järkevä tuottaa lähellä tarpeen mukaan eli esimerkiksi tiettyinä päivinä viikossa tai kuukaudessa. Näin sama henkilöstö voi palvella eri toimipisteissä asiakkaita viikon aikana.
Aluevaltuusto on valtuuttanut aluehallituksen aikaistamaan yksittäisiä toimenpiteitä, jos aikaistuksella on merkittävä taloudellinen ja/tai toiminnallinen vaikutus ja aikaistus voidaan tehdä riskit halliten. Tällaisia aikaistuksia aluehallitus ei ole tehnyt. Eikä niitä tule jälkikäteen lähteä ajamaan, vaan Ypäjän neuvolan palvelut pitää tuottaa Ypäjällä aluevaltuuston päätöksen mukaisesti.
On kummallista, ettei keskusteluyhteys selkeästikään ole toiminut Ypäjän kunnan ja hyvinvointialueen välillä, kun kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen kanssa ei ole neuvoteltu. Herää kysymys: mikä sitten on taho, minkä kanssa on neuvoteltu? Ypäjän kunnanjohtajan Tatu Ujulan mukaan kunnalla olisi tarjota myös tarvittaessa vaihtoehtoinen tila palvelujen tuottamiselle. Tarvitaan jatkuvaa avointa vuoropuhelua hyvinvointialueen ja kuntien kesken. Siinä on selkeästi vielä kehitettävää.
Johanna Häggman
aluevaltuutettu, aluehallituksen II varapuheenjohtaja