erveysasemien ja sairaaloiden palvelujen säilyttäminen ei kaada Oma Hämeen taloutta. Hyvinvointialueen päätösesitysten ajurina on toiminut rahoituslainsäädännön edellyttämä alijäämien kattamisvelvoite. Nopealla aikataululla tehdyt leikkaukset palveluista voivat hetkellisesti näyttäytyä säästöiltä. Hyvinvointialueen talousarviokirjassa todetaan, että pidemmällä aikajaksolla nyt tehtävät ”säästötoimenpiteet”, tulevatkin lopulta kalliimmaksi. Varatut määrärahat eivät tule välttämättä riittämään kaikkien toimialojen vastuulla olevien palvelujen tuottamiseen. Järjestämisvastuu edellyttää, että hyvinvointialue suunnittelee ja toteuttaa sote-palvelut sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaisena kuin asiakkaiden tarve sitä edellyttää. Palvelut on toteutettava yhdenvertaisesti, yhteen sovitettuina palvelukokonaisuuksina sekä hyvinvointialueen väestön tarpeet huomioon ottaen lähellä asiakkaita.
Palvelujen keskittämiseen ovat lähteneet Kokoomuksen ja Sdp:n valtuutetut lähes kokonaisuudessaan. Nytkään erikoissairaanhoidon hoitojonot eivät ole lain edellyttämällä tasolla. Miksi joitakin lakeja voidaan rikkoa, mutta rahoituslainsäädäntö on pyhä?
Ihmiset keskuskaupungin ulkopuolella ovat tyytymättömiä sote-palvelujen alasajoon. Asiakkaiden mielipiteitä ja tarpeita ei ole otettu riittävästi huomioon. Iso osa henkilöstöstäkin suhtautuu palvelujen keskittämiseen negatiivisesti. Yksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen tavoitteista oli vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja peruspalveluja. Silloin vältytään kalliimpien erikoissairaanhoidon palvelujen jatkuvalta kustannusten kasvulta. Jos palvelujen keskittäminen ratkaisee hyvinvointialueen talousongelmat, miksi Sdp ja kokoomus eivät aja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen liittämistä johonkin toiseen hyvinvointialueeseen?
Hyvinvointialueliitokset eivät tuo lisää rahaa, eivätkä vähennä palvelun tarvitsijoita. Palvelujen keskittäminen harvempiin yksiköihin lisää hoitojonojen pituutta. Useampi avun tarvitsija jonottaa hoitoon entistä kauemmin. Jopa niin, että sairaus voi pahentua peruuttamattomasti. Aluevaltuutettujen on ajettava asukkaiden etuja yhdenvertaisesti. Heidän tehtävänsä ei ole toimia Orpon hallituksen käskyläisinä. Valtion taloutta tasapainotetaan nyt ihmisten terveyttä uhkaamalla.
Haluatko nykymenon jatkuvan vai muutosta päätöksentekoon asukkaiden parhaaksi?
Johanna Häggman, Kesk.
Forssa
Aluevaltuutettu, aluehallituksen II varapuheenjohtaja, kunta- ja aluevaaliehdokas