KUNNAT JA HYVINVOINTIALUEET OVAT MERKITTÄVIÄ RUUAN HANKKIJOITA

Kanta-Hämeen hyvinvointialue teki merkittävän strategisen linjauksen Keskustan aluevaltuustoryhmän syksyllä 2022 tekemän valtuustoaloitteen pohjalta ”Lähellä tuotettua ja valmistettua lähiruokaa lautasille Kanta-Hämeen hyvinvointialueella”. Aluevaltuusto päätti kokouksessaan 14.5.2024, että valtuustoaloitteessa esiin nostetut lähiruoan käyttöä koskevat strategiset linjaukset otetaan huomioon hyvinvointialueen strategian päivityksessä.

Keskusta nosti esille, että on koko maakunnan etu, kun raaka-aineet hankitaan laajasti koko maakuntamme alueelta aina kun se on mahdollista. Sama tulisi koskea kuntien ruoka- ja elintarvikehankintoja. Ruuan kotimaisuusasteen tavoitteen tulee olla mahdollisimman korkea. Ravinnolla on iso merkitys ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Siksi on merkittävää, mistä ruoka hankitaan ja miten se on tuotettu. Kyse on myös arvovalinnoista, koko ketjun pellolta pöytään läpinäkyvyydestä. Suomessa tuotettu ruoka on turvallista ja vastuullisesti tuotettua. Hankintakäytäntöjen optimointi mahdollistaa myös tuotannon eettisyyden ottamisen mukaan hankintakriteereihin. Eläinten hyvinvointi, tuotannon etiikka ja ruokaturvallisuus ovat lähituotannon vahvuuksia, joilla pärjätään kilpailussa tuontiruualle.

Keskustan aluevaltuustoryhmä esitti strategista linjausta Kanta-Hämeen hyvinvointialueen ruuan ja raaka-aineiden hankinnoista. Tavoitteena tulee olla, että hankinnat ovat ensisijaisesti suomalaisia elintarvikkeita ja mahdollisimman paljon oman alueen lähiruokaa. Edellytimme myös, että ruuan laatukriteerien perusteeksi nostetaan myös ruuan alkuperä. On kokonaistaloudellisesti koko maakunnan etu, jos kunnat ja hyvinvointialue osaavat kilpailuttaa ruoka- ja elintarvikehankinnat niin, että suomalainen tuottaja voi pärjätä kilpailutuksessa. Ruokaomavaraisuus ja huoltovarmuus ovat tärkein vakuutuksemme, josta ei ole varaa tinkiä.

Johanna Häggman, Kesk.

Kunta- ja aluevaaliehdokas