KOKOOMUS HALUAISI TAPPAA KYLÄKAUPAT

Ensi vuoden valtion budjetin eduskuntakäsittelyssä Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen esitti kyläkauppojen 2 miljoonan euron tuen poistamista ensi vuoden budjetista. Tämä esitys onneksi torjuttiin eduskunnan täysistunnossa äänin 144–28 ja yksi tyhjä. Poissa oli 26 edustajaa. Kyläkauppatuen poistaminen on mukana myös Kokoomuksen esittämässä varjobudjetissa. Kokoomus on siis suurkaupunkien puolue, joka ajaa alas kaiken mahdollisen palvelun maaseudulta. Tämä on erittäin lyhytnäköistä säästämistä.

Venäjän sota Ukrainassa on nostanut huoltovarmuuden ja ruokaomavaisuuden kaikkein tärkeimmäksi politiikan sektoriksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan rinnalle. Itsenäisen valtion on kyettävä ruokkimaan kansalaisensa kaikissa olosuhteissa. Ruokaomavaraisuuden kivijalka on suomalainen ruuantuottaja, joka asuu maaseudulla.

Maaseudun elinvoimaisuus, johon yhtenä kuuluvat kyläkaupat, on ensiarvoisen tärkeää. Ei voi edes kuvitella, että maaseudulla asuisivat vain viljelijät. Maaseudun vetovoima on kasvanut Ukrainan sotatilanteen takia ja koronan sitä vielä edistäessä. Maaseudulle muutetaan ja siellä asuminen on turvallista. Siellä pitää olla palveluja, jotta ihmiset voivat siellä asua ja elää. Kyläkoulu on toinen tärkeä lähiseudun elinvoimatekijä. Moni perhe muuttaa maaseutukuntaan lasten koulun ja turvallisuuden takia.

Koko Suomen asuttuna pitäminen on myös puolustuspoliittisesti ensiarvoisen tärkeää. Vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa on kyettävä estämään tämä Kokoomuksen yksisilmäinen maaseudun alasajo, jonka kyläkauppatuen poistamisesitys konkreettisesti osoitti. Ääni Kokoomukselle on ääni maaseutumaisen Suomen alasajolle.

Johanna Häggman, Kesk.
Kansanedustajaehdokas